Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Καλωσόρισμα!

Σας καλωσορίζω στο blog κι ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο!

Σκοπός του είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση του καταναλωτή πάνω στα καλλυντικά και κυρίως στα συστατικά που αυτά εμπεριέχουν- από που έρχονται που αποσκοπούν και τι αποτελέσματα ή/και παρενέργειες έχουν. Πέρα από το θέμα των καλλυντικών όμως, θα δούμε κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την υγεία και κυρίως την διατροφή, αλλά και τις χειροποίητες κατασκευές που κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου μιας και αποτελούν μια ιδιαίτερα ευχάριστη και δημιουργική ενασχόληση!

Πίσω στα καλλυντικά μας λοιπόν, θα ασχοληθούμε κυρίως με τα λεγόμενα “φυτικά” ή “φυσικά” καλλυντικά μιας κι έχει επικρατήσει γενικώς σύγχυση ως προς τις ιδιότητές τους κυρίως επειδή εμφανίζονται να έχουν “θαυματουργές” ιδιότητες, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν ισχύει, και θα δούμε στην πορεία γιατί.

Προσωπικά, παρασκευάζω η ίδια τα καλλυντικά και προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιώ γιατί υποστηρίζω την “φυσικότητά” τους σε σχέση με τα “χημικά” του εμπορίου.
Ξεκινώντας όμως, να αποσαφηνίσω τους όρους “φυσικό” και “χημικό” που τόση σύγχυση έχουν προκαλέσει..

Μιας και οτιδήποτε στη φύση, διέπεται από τους νόμους της χημείας, είναι δεδομένο ότι και τα “φυσικά” προϊόντα (λάδια, αιθέρια έλαια κλπ) αποτελούνται στην ουσία από συγκεκριμένες χημικές ενώσεις οι οποίες διαθέτουν τις ιδιότητες που αποδίδονται στο κάθε συστατικό.

Η χημική ένωση όμως που προέρχεται ή απομονώνεται αυτούσια από ένα φυτό π.χ. (και η οποία διαθέτει όλες αυτές τις ιδιότητες που καταλογίζουμε στο εκάστοτε βότανο ή αιθέριο έλαιο κλπ), έστω και αν παρασκευάζεται τεχνητά, έχει την ικανότητα να λειτουργεί πιο αρμονικά και ανεκτά από το σώμα χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν μπορεί να προκαλέσει και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές οι ουσίες λοιπόν, είναι οι “φυσικές” και αν και διαθέτουν ονομασίες που παραπέμπουν σε.. χημεία, είναι απολύτως φυσικές!

Μερικά παραδείγματα αυτών: Αδιπικό οξύ = οργανικό οξύ που βρίσκεται στον χυμό των παντζαριών, Ελαστίνη = πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ιστό των θηλαστικών, Θυμόλη = 5-μεθυλ-2-ισοπροπυλοφαινόλη, βρίσκεται στα αιθέρια έλαια θυμαριού, λεβάντας και ρίγανης, Ριβοφλαβίνη = βιταμίνη Β2, Στεατικό οξύ = λιπαρό οξύ από ζωικά λίπη, Διττανθρακικό νάτριο = η γνωστή μας σόδα, κλπ.

Αντίθετα, οι χημικές ουσίες που δεν ανευρίσκονται αυτούσιες στο φυσικό περιβάλλον αλλά προέρχονται από μια τεχνητά παρασκευασμένη ουσία η οποία τροποποιείται με διάφορες χημικές μεθόδους ή και με συνοδεία άλλων χημικών ουσιών, είναι οι επονομαζόμενες “χημικές” και ευθύνονται για τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση καλλυντικών που τα περιέχουν.

Τέτοιες είναι οι: Ηωσίνη, Χλωροξυλενόλη κ.α. αλλά και παράγωγα πετρελαίου τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά (προπυλενογλυκόλη, βαζελίνη κλπ) και είναι αποδεδειγμένη πλέον η αρνητική τους επίδραση για την υγεία μας.

Αυτά για αρχή, και προσεχώς θα γνωρίσουμε ένα-ένα όλα αυτά τα συστατικά για να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.