Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αβοκάντο, έλαιο (Avocado Oil)


Φυτικό έλαιο που εξάγεται από το φρούτο ή τα φύλλα του γνωστού τροπικού δένδρου (Persea Americana) που είναι γνωστό και σαν Βουτυρόδεντρο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των δαφνοειδών (Lauraceae). Είναι ιδιαίτερα γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο στα καλλυντικά χάρη στις μαλακτικές του κυρίως ιδιότητες και πέραν του ελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και το εκχύλισμα των φρούτων ή και το εκχύλισμα των φύλλων του.

Έχει ελαιώδη μέχρι κηρώδη μορφή, βαριά υφή και ωχροκίτρινο χρώμα έως βαθύ λαδί, και άρωμα καρυδιού. Είναι αδιάλυτο στο νερό.
Είναι το δεύτερο κατά σειρά χρησιμοποιούμενο έλαιο μετά το αμυγδαλέλαιο. Οι καλλυντικές του ιδιότητες είναι παρόμοιες με αυτές του ελαιολάδου, προτιμάται όμως από αυτό λόγω της περιεκτικότητάς του σε μη σαπωνοποιά συστατικά κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να απλώνεται ικανοποιητικά στο δέρμα αφήνοντας μια ευχάριστη κέρινη αίσθηση στην αφή.

Το έλαιο αβοκάντο δεν είναι φαγεσωρογόνο, όπως τα περισσότερα έλαια, δεν φράζει δηλαδή τους πόρους, κάτι που μπορεί να υποβοηθήσει ή και να προκαλέσει την ανάπτυξη μικροβίων και συνεπώς ακμής. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε υποαλλεργικά προϊόντα.
Περιέχει υδρογονάνθρακες, αλειφατικές αλκοόλες, αλκοόλες τερπενίου, φυτοστερόλες και τοκοφερόλες, που συγκαταλέγονται στα μη σαπωνοποιήσιμα συστατικά. Περιέχει επίσης αμινοξέα, στερόλες, παντοθενικό οξύ, λεκιθίνη, καθώς και άλλα βασικά λιπαρά οξέα.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κανονικά ή ξηρά μαλλιά λόγω του ότι προσδίδει σε αυτά όγκο και λάμψη. Επίσης έχει την ικανότητα να βελτιώνει το πρόβλημα της ψαλίδας ενώνοντας τις δύο άκρες της τρίχας. Μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί σαν μάσκα πριν το λούσιμο ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή να προστεθεί στο μπουκάλι του σαμπουάν ( 8-10γρ ελαίου ανά μπουκάλι).
Χρησιμοποιούμενο σαν συστατικό κρέμας στο δέρμα, δημιουργεί ελαιώδες υμένιο το οποίο λειτουργεί προστατευτικά και εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα διατηρώντας την έτσι ενυδατωμένη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που το δέρμα ταλαιπωρείται από πολλά πλυσίματα, καιρικά φαινόμενα (ήλιο, πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αέρα), αποτρίχωση κλπ.

Το έλαιο αβοκάντο επίσης, είτε σε κρέμα είτε αυτούσιο, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ψωρίαση και ηλιακά εγκαύματα.

Στο εμπόριο διατίθενται για χρήση και τα παράγωγά του με σημαντικές ιδιότητες:
Η Αβοκαντίνη χρησιμοποιείται ως μαλακτική σε κρέμες καθώς και σαν αντιστατικός παράγοντας σε μπριγιαντίνες.

Οι εστέρες του (avocado oil PEG-11 esters, ethyl avocadate) έχουν επίσης μαλακτικές ιδιότητες.
Τα αμίδια (avocadamide DEA) είναι καλοί παράγοντες διασποράς και συνεπώς βοηθούν στη σταθεροποίηση των γαλακτωμάτων.

Το χλωρίδιο (avocadamidopropalkonium chloride) και τα ακυλοπαράγωγά του (avocadamidopropyl dimethylamine) χρησιμεύουν ως αντιστατικοί παράγοντες.

Σχετικά τώρα με τις «θαυματουργές» και «θεραπευτικές» ιδιότητες που του προσδίδουν για το ξηρό δέρμα, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε το εξής γεγονός: Το έλαιο αβοκάντο όπως και τα υπόλοιπα έλαια, περιέχουν φυσικά τριγλυκερίδια.  Βάση αυτού, έχει σχηματιστεί η άποψη πως όλα αυτά τα φυτικά έλαια λειτουργούν όπως και το σμήγμα του οργανισμού μας μιας και αυτό αποτελείται κατά 42% από τριγλυκερίδια και συνεπώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα του δέρματος και των μαλλιών. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει γιατί όλες οι ουσίες που παρουσιάζονται ως ενυδατικές, ουσιαστικά λειτουργούν προστατευτικά κατά της απώλειας υγρασίας του δέρματος, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν ή να ενισχύσουν τη φυσιολογική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου