Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αδιπικό Οξύ (Adipic Acid)

 
 
Φυσικό οργανικό ένωση και συγκεκριμένα, οξύ με χημική ονομασία εξανεδιοϊκό οξύ που ανήκει στα καρβοξυλικά οξέα. Βρίσκεται στο ζωμό των παντζαριών και στη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρασκευάζεται και συνθετικώς από την οξείδωση διαφόρων λιπών και λειτουργεί ως ρυθμιστής οξύτητας, σταθεροποιώντας το ph του τελικού προϊόντος.

Έχει μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης η οποία είναι διαλυτή στην αιθανόλη, την ακετόνη και το ζεστό νερό. Βρίσκεται επίσης και ως λεπτόρρευστο υδατικό διάλυμα.

Ένα καλό παράδειγμα της δράσης του, είναι η χρήση του μετά από χημικές διεργασίες των μαλλιών. Π.χ. σε μια περμανάντ, χρησιμοποιούνται ισχυρά αλκάλεα οπότε η μετέπειτα χρήση του οξέως, επαναφέρει το ph των τριχών και της επιδερμίδας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται και τα παράγωγά αδιπικού οξέως και τα οποία είναι:

Οι αλκυλεστέρες (adipates) και οι διισοπροπυλεστέρες (diisopropyl adipate) με κηρώδη μορφή που τήκονται σε επαφή με το δέρμα, εξαιτίας της θερμότητάς του. Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος για τις μαλακτικές τους ιδιότητες αν και μειώνουν τη λιπαρότητα του μίγματος στο οποίο προστίθενται.

Άλλες ενώσεις του με πρώτο συνθετικό ονόματος το adipic acid, που χρησιμοποιούνται ως αντιστατικοί παράγοντες, ή για να δώσουν όγκο στο τελικό προϊόν.
Αν και γενικώς δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες , ανήκει, όπως και τα περισσότερα καρβοξυλικά οξέα, στα ήπια ερεθιστικά δέρματος. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα αλλά κάτι τέτοιο είναι πρακτικά απίθανο γιατί οι συγκεντρώσεις του στα καλλυντικά είναι πολύ μικρότερες από τα 5mg που είναι το ανώτατο όριο της πρόσληψής του ως συμπλήρωμα διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου