Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Αζελαϊκό Οξύ (Azelaic Acid, AZA)








Χημική ονομασία: δικαρβονικό οξύ (nine-carbon dicarboxylic acid). Βρίσκεται στους σπόρους των δημητριακών και παράγεται μέσω οξείδωσης του ελαϊκού ή του κικινελαϊκού οξέος.

Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά της ήπιας μέχρι μέτριας ακμής, βελτιώνοντας τα συμπτώματα. Ουσιαστικά, δρα κερατολυτικά επαναφέροντας τις διαδικασίες πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των κυττάρων, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω της ακμής, κυρίως όμως, δρα φαγεσωρολυτικά αναστέλλοντας των ανάπτυξη βακτηρίων που την προκαλούν.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του αζελαϊκού οξέως, είναι ο αποχρωματικός του ρόλος σε καταστάσεις μελάσματος, κηλίδων και λοιπόν υπεργχωστικών δερματικών προβλημάτων, όπου μειώνει ουσιαστικά την σύνθεση μελανίνης μέσω της αναστολής της δράσης της τυροσινάσης.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε κρέμες, όπου οι συγκεντρώσεις του κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20%.

Με τοπική εφαρμογή, το αζελαϊκό οξύ δεν απορροφάται εύκολα στο αίμα οπότε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Γενικώς είναι καλά ανεκτό στο δέρμα αν και μπορεί να προκαλέσει ήπιο τοπικό ερεθισμό, που όμως διορθώνεται με τη διακοπή της χρήσης του προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου