Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα Καλλυντικών - Ακακία/Αραβική Γόμα (Acacia, Gum Arabic)


 
Γνωστή και ως αραβικό κόμμι, πρόκειται για περίπλοκο μίγμα γλυκοπρωτεϊνών και πολυσακχαριτών.


Παράγεται όπως και το γνωστό μας ρετσίνι από δέντρα, και συγκεκριμένα του είδους Acacia Senegal και Acacia Seyal τα οποία βρίσκονται στην Αφρική, την Ινδία, την Νότια Αμερική. Το κόμμι αυτό παράγεται από το δέντρο προκειμένου να καλύψει το κενό σε περίπτωση κοπής ή τραυματισμού του φλοιού του δέντρου.

Είναι μια κολλώδης, άμορφη μάζα, χωρίς γεύση και οσμή και είναι εύκολα διαλυτή στο νερό και αδιάλυτη στην αλκοόλη. Εμπεριέχει μικρά ποσοστά ταννίνης.

Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως πηκτικό μέσο στα καλλυντικά αλλά και στην διαδικασία μουμιοποίησης.

Σήμερα, χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως πηκτικός, σταθεροποιητικός και παχυντικός παράγοντας, ως γαλακτωματοποιητής και ως βελτιωτικό υφής, σε συγκεντρώσεις μέχρι 7%.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ως:
  • Σταθεροποιητικό, παχυντικό και γαλακτωματοποιό σε προϊόντα τουαλέτας (π.χ. σαπούνια)
  • Μαλακτικό και καταπραϋντικό σε προϊόντα για φροντίδα και περιποίηση του δέρματος
  • Kολλώδης ουσία σε μάσκες ομορφιάς, μάσκαρα κ.α.

Η ακακία συγκαταλέγεται μαζί με άλλες φυτικές γόμες, στους πιο γνωστούς παράγοντες που ευαισθητοποιούν το δέρμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου